Идентификация



Панагюрище отдаде почит на Ботев и героите, загинали за свободата и независимостта на България Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес на 2 юни в град  Панагюрище, както и в цяла България, вой на сирени, точно в 12:00 часа, прикова всички за минута мълчание и поклон. На днешния ден се прекланяме пред подвига и саможертвата, пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на родината ни.


Пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ звучаха песените: „Родина”, изпълнена от Нелина Иванова, „За теб Българио”, изпълнена  от Християн Балев, „Боже , пази България”, изпълнена от Кристина Чуклева и стихове за „България”, изпълнени от Георги Крушевски и Дара Терзиева – всички те са възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

Г-жа Ирина Конова - уредник в Исторически музей – Панагюрище припомни исторически факти от славната Априлска епопея от 1876 година до героичната гибел на Ботев на връх Околчица.

„… На 16 май, от Гюргево, четата се качва на австрийския параход „Радецки“, а ден по-късно заставят капитана да спре на българския бряг. Въстаниците слизат на козлодуйския бряг с развято знаме под строй. Целуват родната земя и полагат клетва, че са готови да дадат живота си за нейното освобождение…


В знак на преклонение и признателност бяха поднесени венци и цветя от ръководството на Община Панагюрище, Общински съвет – Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище, Общинското ръководство на политическа партия БСП,  Ротари клуб – Панагюрище, Център за работа с деца на улицата „Надежда”,  Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище и признателни граждани.

Последно променен на Петък, 02 Юни 2023 14:20