Идентификация



КУКЕРИ ГОНИХА ЗЛОТО В БЪТА, ЕЛШИЦА И ПОПИНЦИ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


И тази година на Сирни Заговезни в Бъта, Попинци и Елшица спазиха традицията и проведоха традиционните кукерски и маскарадни игри.

Стотици зрители се наслаждаваха на истинско зрелище от цветове и звуци, които кукерите създаваха със своите интересни костюми, причудливи маски, малки звънчета и огромни хлопатари.





Празникът започна първо в село Бъта. Местните самодейци, техни съмишленици и приятели  изпъстриха празника с всякакви митични създания, но безспорната атракция бе Рогачът. Настроението се поддържаше и от оркестър, който озвучаваше центъра.


С кукерско шествие бе изгонено злото и в село Елшица. Mестните кукери бяха особено впеяатляващи с традиционните си дълговласи костюми, огромни маски и тежки звънци. Празникът беше изпъстрен с много музика, танци и всенародно веселие.


Попинци проведоха „Пролетни игри около въртяжката“. Обичаят „Въртяжката", който датира от древни времена се практикува единствено в село Попинци. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.


На Месни Заговезни, седмица преди това, в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. Разиграването на обичая от кукерския състав при местното Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1912” събра стотици жители и гости на площада в селото. В празника взеха участие и Кукерска група „Златните кукери“ от село Челопеч и Кукерска група от село Столетово.

Гости на празника и в четирите панагюрски села бяха: кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметът на община Панагюрище г-жа Галина Матанова, председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов, народният представител от 48-мо Народно събрание г-н Стефан Мирев.

Последно променен на Понеделник, 27 Февруари 2023 14:52