ИдентификацияЮНСКИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА В ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Община Панагюрище представя събитията от творческия проект ЮНСКИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА „ВДЪХНОВЕНИЕ, НАСТРОЕНИЕ, КРАСОТА“, който ще се проведе за десета година, от 4 до 30 юни, и е част от културния календар за месец юни 2022 година.

Празничните дни на изкуствата ще стартират на 4 юни с регионален певчески фолклорен фестивал „Ха, надпей ме“ от 10:30 часа в салона на Народно читалище „Христо Ботев – 1927“, село Левски.

На 8 юни от 19:00 часа в Театър Дом – паметник, град Панагюрище, жители и гости на града ще могат да се забавляват с комедийната пиеса „Кучки” от Рафи Шарт. На сцената ще видим Станимир Гъмов, Невена Бозукова, Албена Павлова, Даниел Пеев и Петьо Петков – Шайбата.

На 9 юни от 18:00 часа в камерна зала на Театър Дом-паметник ще видим продукция на състав „Камерна музика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител Величка Маслева.

Официалното обявяване и връчване на наградите на творците от Национален литературен конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” 2022 година, ще бъде на 10 юни от 17:30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Също на 10 юни от 17:00 часа в Исторически музей – Панагюрище, Краси Георгиев ще представи книга „Да тичаш към себе си“.

Кулминацията на ЮНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА ще бъде на 10, 11 и 12 юни. Тогава Панагюрище ще бъде домакин на МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ПО ФОЙЕРВЕРКИ - ПАНАГЮРИЩЕ, 2022 ГОДИНА. Във фестивала ще вземат участие отборите от Германия /10.06/, Полша /11.06/ и Норвегия /12.06/. Зрителите ще се насладят и на богата концертна програма с участието на популярни поп и рок изпълнители и заря на фирма „Огнена хризантема”.

На 12 юни от 12:30 часа на площада в село Поибрене ще се проведе традиционният събор на село Поибрене.

На сцената на Театър Дом – паметник, на 14 юни от 19:00 часа, зрителите ще наблюдават постановка „Вик за любов” от Жозиан Баласко, с режисьор: Валентин Ганев и с участието на Искра Радева, Георги Кадурин, Теодор Елмазов и Иван Панайотов, а на 15 юни, на същата сцена, от 19:00 часа - програма от спектакли на ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“.

На 18 юни от 13:00 часа в театралната зала на Народно читалище „Виделина – 1865“, град Панагюрище ще се проведе III Национален фестивал на хоровата патриотична песен „България – една безсмъртна песен“.

Във вълшебния свят на музиката ще ни пренесе концерт-спектакъл „Viva la musica”, представен от Четиримата италиански тенори и Симфониета-Враца, на 20 юни от 19:00 часа в Театър Дом – паметник, град Панагюрище.

От 18:00 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ на 24 юни ще бъде откриването на изложба с картини на Ивана Панайотова – „Жената във всичките й цветове”.

„Празник на минералната вода, здравето и дълголетието - 2022 г.”, посветен на 150 годишнината от основаването на Народно читалище „Пробуда-1872” село Баня ще се проведе на 25 юни от 11:00 часа в местността Манастирчето, село Баня.

На 24, 27 и 28 юни от 19:00 часа в театрална зала на Народно читалище „Виделина – 1865“, град Панагюрище, ще гледаме пиеса „С чужди драг, вкъщи враг” от Иван Вазов, представена от самодеен театрален състав „Виделина”.

Отново в Народно читалище „Виделина – 1865“, град Панагюрище, в музикална зала, на 30 юни от 17:30 часа ще се проведе Литературен салон - творческа среща с поета Георги Константинов „Поезията е мой живот“.

Юнските празници на изкуствата в Панагюрище ще завършат на 30 юни с концерт „Здравей, ваканция!“ на талантливите деца от Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище от 18:00 часа в голямата зала на Театър Дом – паметник, град Панагюрище.

 

Община Панагюрище кани жителите и гостите на общината да посетят културните събития от календара на ЮНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА, като обещава много ВДЪХНОВЕНИЕ, НАСТРОЕНИЕ и КРАСОТА.