Вълнуващо представяне на книгата „Автентични народни песни от Панагюрския край” Печат Е-мейл
Написано от PR   


Днес в Исторически музей - Панагюрище беше представена книгата "АВТЕНТИЧНИ НАРОДНИ ПЕСНИ ОТ ПАНАГЮРСКИЯ КРАЙ", съставена от филолога Атанас Сугарев. Той е внук на бележития будител, просветител, енциклопедист, всеотдаен и безкористен родолюбец Атанас Сугарев - Учителя.
Това е четвъртата книга с богатото наследство на Атанас Сугарев, посветил целия си живот на своя обичан град и дарил на поколенията хиляди страници за историческото и културно наследство, народното творчество и обществения живот на Панагюрския край.


Духовният празник започна с народни песни, нотирани от Атанас Сугарев - Учителя. Изпълни ги Вокална група "Бончевци" - пазител на традициите и паметта. Ръководител на "Бончевци" е Донна Трошанова.

Последваха изпълнения на Вокална група „Радеан” към Народно читалище „Виделина-1865” с художествен ръководител Анета Калпакова, която тази година беше избрана за Творец на Панагюрище.


Ценни сведения за епистоларното наследство на Атанас Сугарев – Учителя, който е основател на музейното дело в Панагюрище, поднесе доц.д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей. Той върна лентата към 2014 година, когато се полага началото на тетралогията, синтезираща богатото наследство на Учителя, носещ възрожденски дух.

Епохалния му труд и родолюбивото му дело, синтезирани в четвъртата книга, представи председателят на Народно читалище „Виделина – 1865” Спаска Тасева. СНИМКА 3 Изданието съдържа 240 автентични песни, различни по вид – хайдушки, жътварски, любовни, битови, хороводни…Всички те са израз на силни човешки чувства, вълнения и преживявания, реална картина на панагюрския народностен бит и душевност.Песни за делник и празник, пети у дома, на полето, на мегдана, в тъга и радости съпътствали хората през целия им живот.Песни – палитра на фолклорното богатство на Панагюрище, които са ценен източник на информация за обичаите и нравите на хората от нашия край…, обобщи г-жа Тасева.


Съставителят на книгата Атанас Сугарев обяви, че наследниците на Учителя даряват голяма част от наследството на своя дядо на Историческия музей и читалище „Виделина-1865”, както и песнопения на църквата. Дарението на читалището включва и ръкописа на Атанас Сугарев за духовния храм на българщината.


С думи на признателност към съставителя Атанас Сугарев и всички наследници на неговия дядо се обърна заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров. "Казаното отшумява, написаното остава", подчерта той и заяви, че Община Панагюрище винаги ще подкрепя подобни проекти, за да се помни и знае.

Водещ на вълнуващото културно събитие беше неуморната и всеотдайна актриса Василка Сугарев, внучка на Атанас Сугарев – Учителя. Китка от мелодии на кларинет изпълни Андрея Манев.


Накрая всеки от публиката получи книгата „Автентични песни от Панагюрския край”.


Последно променен на Събота, 01 Юни 2024 19:17