Идентификация



ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ С ПОЧИТ КЪМ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


Днес, 1 ноември, отбелязваме Деня на народните будители. В този ден свеждаме глави пред делото на просветителите, книжовниците, духовниците и борците за национално освобождение, благодарение на които и досега успяваме да съхраним духовните ценности на нацията ни.

Заслужено благодарим и на учителите, културните дейци, творците и духовниците – призвани да съхраняват националния дух и вяра на предците ни и с родолюбие и мъдрост да градят мост, по който българските деца с обич да пренесат българщината в бъдещето. Благодарим и на родителите, първи повеждащи и споделящи обичта към род и Родина.

За осма поредна година Община Панагюрище организира „Дни на духовността, посветени на будителството”, чрез които почитаме светли личности, отдали живота си на свещената цел – да видят народа ни събуден и свободен и за да изрази уважение и благодарност към всички, които предават пламъка на родолюбието и българския дух и днес.

В общината, в Деня на народните будители – 1 ноември – в 10:30 часа започна инициативата „С почит към будителите“. Сборни групи от училища,  детски градини, читалища и културни организации положиха венци и цветя на паметниците в община Панагюрище. В град Панагюрище - на паметника на Георги Бенковски, на Райна Княгиня, на Панайот Волов, на Павел Бобеков; на бюст-паметника на Георги Икономов, на Крайчо Самоходов, на Орчо Войвода, на проф. Марин Дринов, на Нешо Бончев, на Георги Бенковски, на Захари Стоянов, на Павел Делирадев; на Паметника на панагюрци, загинали във войните за национално обединение на България; на паметната плоча на Васил Левски и на Стоил Финджеков; на Стената на славата в Исторически музей – Панагюрище; в село Оборище: на паметниците на загиналите в Руско-турската освободителна война и на бюст-паметника на Димитър Коклев; в село Поибрене – на бюст-паметника на Делчо Уливеров и на Свещ. Недельо Иванов; в село Баня – на паметника на поп Груйо Бански; в село Бъта – на паметника на Ненчо Върбанов; в село Попинци – на паметника на Петър Чардаков.



Във всички детски градини на територията на общината, от 11:00 часа се проведе Урок по родолюбие, за да могат и най-малките да се докоснат до пламъка на духовността.



Урокът по родолюбие ще продължи в утрешния учебен ден – 2 ноември -  във всички училища на територията на община Панагюрище с филма-рецитал на актьора Георги Радомиров „ЧАДА НА БАЛКАНА“, който ще бъде представен в  училищните образователни платформи.


В Дните на духовността, в село Баня, на 4 ноември от 17:00 часа в Народно читалище „Пробуда - 1872” ще бъде представена изложба – „Будителите на село Баня”.

Последно променен на Понеделник, 01 Ноември 2021 14:04