Идентификация



Панагюрище – новият европейски град на спорта за 2022 Печат Е-мейл
Написано от Радиана Караджова   


alt

През тази година Община Панагюрище следва нови, решителни цели за развитието на спорта, като кандидатства за Европейски град на спорта за 2022 година. За да инспектира на място декларираните възможности на кандидатурата, на посещение в Панагюрище бе четиричленна комисия, оглавявана от г-н Франческо Лопатели – президент и основател на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта ACES EUROPE, г-н Хуго Алонсо – генерален секретар на организацията, г-н Дамян Диков – изпълнителен директор на фондация София – Европейска столица на спорта 2020 и г-н Анатоли Илиев – заместник-председател на фондацията.


alt

Комисията, придружавана от кмета на община Панагюрище - г-н Никола Белишки и г-жа Галина Матанова - заместник-кмет „Хуманитарни дейности” на общината, направи инспектираща обиколка. Сред посетените обекти бяха: спортна зала „Арена Асарел“, стадион „Орчо войвода“ и Дневен център за деца и/или младежи с увреждания „Дъга“. Комисията разгледа спортните и фитнес площадки, разположени в жилищни квартали, училища и детски градини. Инспекторите оцениха инвестициите и ресурса, които отделя Общината за социална дейност и спорт на хората със специални потребности. Високо оценени като положителни ресурси към кандидатурата на Панагюрище бяха определени и МБАЛ „Уни Хоспитал“, една от най-модерните и добре оборудвани болници в Европа; представянето на културно-историческото наследство на региона в Исторически музей – Панагюрище; културният календар на общината; иновациите в образователната панагюрска система и инвестициите в туризма.


alt


alt

След заседание на комисията за  оценяване на кандидатурата, на пресконференция, която се състоя на 28 септември в сградата на Общината, Панагюрище бе отличен за „Европейски град на спорта” за 2022 година.

Генералният секретар г-н Хуго Алонсо обяви, че градът отговаря на всичките 12 критерии за получаване на титлата. „Панагюрище днес влиза в голямото семейство на световните градове и столици на спорта, което наброява вече над 3000 селища из цялата планета. Това отваря нови възможности пред вас и съм сигурен, че Панагюрище ще ги разгърне“ каза още г-н Алонсо.


alt

Г-н Белишки благодари за доверието и акцентира на постигнатото за близо 10 години от ръководството на Общината за просперитета на спорта в региона. „Инвестициите в областта на спорта се увеличиха с над 70 процента, а тази година средствата за тях са 3,3 процента от общия бюджет на Общината. Целта ни е непрекъснатото подобряване на условията за спорт и отдих за всички възрасти и различни потребности – от детските градини, училищата, хората от третата възраст, хората със специални потребности.“ Кметът благодари на всички партньори, които подкрепят развитието на спорта, на „Асарел-Медет“ АД за работещия пример за публично-частно партньорство и изрази увереност, че това отличие ще насърчи всички за развитието на спорта.

Предстои официално връчване на титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 година.

Община Панагюрище вече работи по изготвянето на амбициозен спортен календар за 2022 година.




Последно променен на Вторник, 01 Март 2022 15:22