Идентификация



Панагюрище отбеляза 145 години от избухването на Априлското въстание Печат Е-мейл
Написано от Administrator   


alt

Литийно шествие, от Исторически музей – Панагюрище, даде началото на отбелязването на 145-та годишнина от обявяването на Априлското въстание в Панагюрище. За поредна година начело на шествието беше Поибренският кръст, с който е благословена и поведена Хвърковатата чета на Бенковски.


alt


alt

На площад „20-ти Април“, кметът на община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, а Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, отец Румен Стоименов и протойерей Ангел Разградлиев – свещеници от Панагюрска духовна околия, отслужиха благодарствен молебен. След което шествието се отправи към църквата „Свето Въведение Богородично, където бе отдадена почит пред костите на загиналите в Априлското въстание.


alt

alt

alt


Пред Вечния огън, на Мемориален комплекс „Априлци“, водещият доц. д-р Атанас Шопов припомни славни факти от Априлската епопея:

…Текат дните на една тревожна пролет. Един народ се готви за смъртен бой, в името на своята свобода. Започва Априлската епопея. В паметните дни, през пролетта на 1876 година, IV Революционен окръг, с център Панагюрище, развива най-усилена революционна подготовка. Тук Оборище се превръща в символ на парламентаризма; Бенковски в държавен глава, Бобеков – председател на правителството.Те имаха и своя символ на еманципиращото се общество – Райна Попгеоргиева Футекова, извезала главното въстаническо знаме.

С кремъклийки, пищови и черешови топчета българите оповестиха на света, че са народ достоен за свобода. Изпълнена с много символизъм и драматизъм, тази черешова артилерия възвести на всички, че тиранията трябва да има край. Нейните залпове се чуват в цяла Европа. Черешовите топчета са гласът и силата на свободата!

Този драматизъм на Априлци е ярко запечатан в психиката на българина, в благодарната му памет. Той дава импулс в борбата за свобода и вяра в победата над тиранията. Потомците въздигат паметници на признателност и гордост. С тях ознаменуваме събитията , свързани с живота на хората и с историята на нашата държавност

Ако българското възраждане сред чудесата на XIX век, то неговият връх – Априлската епопея – е чудото на чудесата, водещо до възкресението на българската държавност. Целта на Априлци е да се отхвърли петвековното османско робство и да се създаде свободна българска държава, в която ще има равнопоставеност пред законите за всички. Народът имаше нужда от Априлското въстание, за да разбере сам що за народ е, откъде идва и накъде отива, с какво стои по-високо от своя поробител. Идеалите, издигнати от Васил Левски и Георги Раковски, показват блестящата ориентация в най-съвременните форми за водене на националноосвободителната война. Жаждата за свобода у българския народ няма граници. Народът е разчитал на своите неизчерпаеми сили. Вдигнал се е на оръжие с твърдата вяра да разгроми Османската империя.

Има времена, които сами по себе си са важни, в тях борбите и резултатите имат огромно значение за определяне на перспективата в историята на даден народ. Те приковават и ще приковават завинаги вниманието на нас – потомците. В тези велики времена и малкото се оказва значимо, защото всеки вграден камък е част от фундамента на бъдещето.Едно такова време за нас е април – май 1876 година. Време, което имаше нужда от герои и което роди личности на революционното действие. Те бяха „безумни мечтатели“ и неуморими радетели за националното свестяване и еманципиране на народа ни. И всеки разказ за тях придобива непреходно значение за потомството, което търси в него частица от истината за поривите и дейците от тези времена.

Априлското въстание е символ на вяра и надежда, на края на едно робство и началото на безгранична радост, на жадуваната свобода, възкръснала от сълзите и пепелта на погрома на Априлци…“

Празничният дух на честването усилиха и Мъжки камерен хор „Панагюрци“, с диригент г-жа Алия Хансе.

alt

Паметта на героите от Април 1876-та година бе почетена от Народното събрание на Република България, г-н Стефан Мирев – Народен представител, Общински съвет – Панагюрище, с председател г-н Христо Калоянов, г-н Никола Белишки – кмет на община Панагюрище и г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, Общинско ръководство на политическа партия ГЕРБ, Общинско ръководство на политическа партия БСП, Младежко обединение на политическа партия БСП , Исторически музей – Панагюрище, Военно окръжие – Пазарджик, ОУ „Проф. Марин Дринов, ОУ „20 април“, СУ „Нешо Бончев“, Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, Народно читалище „Виделина – 1865“, Национално дружество „Традиция“, „Асарел Медет“ АД, признателни граждани с поклонение и полагане на венци и цветя.


alt

alt

alt

alt

alt


Последно променен на Събота, 01 Май 2021 13:46